Onderzoek

 

22 september 2022

 

Filmmakers Els van Driel en Eefje Blankevoort plaatsen met Shadow Game de definitie van kind-zijn onder een vergrootglas. Niet alleen maken deze tien minderjarigen de heftige omstandigheden mee die je als volwassene amper zou overleven, het snelle opgroeien dat van de kinderen wordt gevraagd, vertaalt zich naar levenslange trauma's en beschadigde kinderbreinen. Een oneerlijke opvoeding die ook nog eens wordt afgestraft door de illegale registratie van asielkinderen in de doorkruiste landen. Van Driel en Blankevoort ontwikkelden dit project nadat ze op vermoedens stuitten van onwettige handelingen bij duizenden onvindbare asielkinderen. Om het kinderrechtenverdrag te omzeilen en zichzelf te ontdoen van 'extra' lasten, registreren meerdere oversteeklanden veel minderjarigen illegaal en onterecht als meerderjarig. Daarmee worden zij beroofd van hun recht op veiligheid, vervoer en verblijf, naast alle andere mensenrechten die hen als vluchtelingen al worden ontzegd.

De oneindigheid van het probleem en de vicieuze cirkel van onmacht wordt aangepakt door de praktische vorm van het Shadow Game-project. Het platform opgericht als onderdeel van het project is dan ook nog continu actief en blijft lobbyen voor de vluchtende jongeren.

Naast de activerende documentaire bestaat project Shadow Game uit een grootse 'call to action': na het kijken van de docu kun je terecht bij lokale liefdadigheidsorganisaties, die in direct contact staan met de hulpbehoevende jongeren en humanitaire bewegingen en financële ondersteuning bieden aan de jongeren uit de docu. De kracht van film zit niet alleen in het inspireren en verbinden, maar ook in het vermogen om te activeren en echte verandering te initiëren.

 

Meer weten: ga naar shadowgame.eu